۱۳۹۳ آذر ۱۴, جمعه

Kansalaisen Särky (Zhani Gel)


Chia Abdullahpour
Minä luin ´´Kansalaisen Särky`` (Zhani Gel) noin yhdeksän vuotta sitten kurdinkieleksi. Se ilmestyi noin 1960 luvulla ja kirjailijan nimi on ``Ibrahim Ahmad´´.
Kirja on romaani, että alkaa uusi elämästä että joku nainen odottaa synnytystä ja kohta tulee lapsia kotonaa se on jänittävä ja itkettävä kokonaan, loppuratkaisu on myös itkettävä.
Romaani päähenkilä on ``Jwanmer´´, että voi sanoa hän on kaikkien romaanissa ja muut henkilöt eivät tosi tärkeitä ja heidän nimi ovat ``Kale´´ Jwanmerin vaimo ja Jwanmerin äiti ja Jwanmerin serkku.
Voin sanoa että huono se on että romaanilla vain yksi henkilö eli ``Jwanmer´´, mutta voisi olla hyvää koska lukija voi keskittyä romaanin tapahtumaan ja ajattella että mitä on tapahtunut.
Kirjan tapahtumat sijoittuvat noin 1960 – luvulla Kurdistanissa, ``Slemani´´n kaupungissa joka sijaitsee etelä Kurdistanissa.
Siellä asuvat kurdeja eli ``Slemani´´ on kurdin asukkaat kaupunki, minun mielestä kirja herättää että ``Slemani´´ asuvat kurdeja jotka:
1.     He haluavat olla vapausta ja oikeuksia.
2.     Irakin viranomaiset syrjivät kurdejan vastaan.
Nämä kaksi ovat tärkein herättävä, muttä voisi olla muut herättäviä kirjassa yksi se on että toive auttaa ihmisiä että he elävät pahassa ja vaikeassa tilanteessa.
Tämän kirja suosittelisin jollekulle, että haluavat tietää kurdien tilanteesta Irakissa, Iranissa, Turkissa ja Syyrjassa mutta varsinkin Irakissa, koska se kertoo Irakista.
Lopuksi haluan kertoa vähän tai pari lausetta tästä romaaanistä eli ´´Kansalaisen Särky`` (Zhani Gel).

Romaani alkaa näin, että joku nainen on raskaana ja hänelle tulle synytyskipeä kotona ja hänen miehen täytyy hakea kätilöä   kotona pian, koska vaimolla on paljon kipeä että hän ei voi liikkua. Ja tämän takiä ``Jwanmer´´ (päähenkilö ja nainen vaimo) nopeasti menee ulos hakemaan kätilöä, muttä kun hän on menossa nopeaasti näkee paljon ihmisiä, että he osittavat mielipidensä, että he haluavat vapaus ja oikeuksia ja yhtäkkiä poliisit ampuvat ja mielenosoittajat pakenevat Jwanmer suuntaan. Jwanmerkin pakenee ja muut mielenosoittajat tolevat hänen perässä, mutta vähän aikan sitten poliisit tulevat ja he ottavat kiini Jwanmerin.
Jwanmer joutuu vankilaan ja poliisit epäilevät häntä, että hän on mielenosoiteen järjestäjä ja Jwanmer jäivät vankilaan 10 vuotta ja vankilan aikana hänen serkku aina lähettää Jwanmerille kirje, että kirjeessä lukee Jwanmerin vaimo ja lapsen tilantessa että he ovat elämässä ja muut.
Mutta kun Jwanmer pääsee vankilasta vapaan ja menee kotiin hän näkee että hänen kotona ei ole ehje ja kaiki on  meni pilaan ja kun hän kysyy serkulta, serkusi sanoo että viranomaiset tekivät näin ja hänen vaimo ja lapsi menivät maaseudulle että siellä on ``Peshmarga´´ ja ei ole Irakin viranomaiset ja Jwanmer päättä mennä perhensä luona ja kun hän menee sinne hän ei läydä perhensä ja hän jää Peshmargan kanssa.
Kauan sitten kun hän on Peshmarga, näkee joku maaseudulla että siellä ei ole asukaita ja monta ihmisia kuolivät siella Irakin pommiskujan varten ja joku näytää hänelle kaksi hautaa ja hän ajattelee että nämä haudat ovat hänen vaimo ja lapsi, mutta monta päivää sitten hänelle tulee kurje hänen serkulta, että kirjeestä lukee, että hänen vaimo ja lapsi kuolivat synytyksen aikana ja hän ei sanonut Jwanmerille.


هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر